Ipoteza fericirii. „Iubirea și munca sunt pentru oameni cum sunt apa și soarele pentru plante”

De bun simț ce spune Jonathan Haidt, psiholog și profesor la Universitatea din New York, în „Ipoteza fericirii”, despre cum să-ți găsești fericirea în societatea noastră modernă.

Haidt pleacă de la împărțirea creierului uman în două părți principale. Sistemul limbic se ocupă de instinctele tale de bază, de nevoile de somn, de hrană și de sex. Neocortexul este partea responsabilă de gândirea ta rațională, care ține sub control sistemul limbic și se asigură că nu alergi dezbrăcat pe stradă sau că nu dormi până târziu când ar trebui să mergi la serviciu.

Haidt descrie creierul limbic ca pe un elefant sălbatic, iar neocortexul este călărețul care încearcă să controleze elefantul.

Nefericirea provine din dezacordul dintre călăreț și elefant, iar Haidt arată cum poți să-ți dresezi elefantul și reduce decalajul dintre cei doi.

O mare parte din fericirea noastră provine din relațiile noastre sociale, iar primul pas pentru a le îmbunătăți este înțelegerea lor. Reciprocitatea este principiul pe baza căruia interacționăm, motiv pentru care te simți vinovat dacă nu întorci o favoare, încât am prefera să nu primim nimic decât să primim ceva pe nedrept. Munca pe care o faci contează și ea foarte mult în ecuația fericirii. Apoi, cea mai importantă relație din viața ta va fi probabil cea cu partenerul tău intim. Normal, pasiunea se estompează în timp, și este în regulă, așa că ce ne trebuie mai mult într-o relație de cuplu este dragostea de felul celei dintre cei mai buni prieteni sau membri ai familiei. Adică, să fim împreună la bine și la greu, dar pentru asta e nevoie de timp și experiențe împreună.

„Ipoteza fericirii” pe Librarie.net.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.