Super Human. Viziunea științifică a lui Dave Asprey despre cum să ai cea mai bună viață

Am citit, prin Four Minute Books, rezumatul cărții Super Human, care prezintă descoperirile revoluționare ale lui Dave Asprey (CEO-ul Bulletproof) în domeniul dietei, nutriției, longevității etc.

Poți să ai cea mai bună viață așa, zice el:

  1. ai o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine – cheia pentru mitocondrii sănătoase și, implicit, pentru un corp mai sănătos. Înțelegi ce-i cu mitocondriile aici: https://www.imuno-medica.ro/noutati/Mitocondriile-%E2%80%92-barometrul-echilibrului-nostru-36
  2. postul intermitent ne poate ajuta creierul să funcționeze mai bine, în timp ce expunerea corectă la soare ajută la longevitate
  3. hormonii și somnul sunt o parte existențială a vieții

Și tot așa

Pentru a ne stimula organismul să producă antioxidanți, trebuie să renunțăm imediat la zahăr și cereale și să măncăm carbohidrați în medie două zile pe săptămână, atât.

Ce ar trebui să mâncăm mai mult sunt grăsimile sănătoase și proteinele. Cu toate acestea, nu toți macronutrienții sunt creați la fel: în loc de carne roșie, introducem peștele și carnea albă crescută în aer liber.

Fără grăsimi trans (uite aici ce-i cu ele – https://www.sfatulmedicului.ro/Educatie-pentru-sanatate/totul-despre-grasimile-trans_12106); să încercăm uleiul de măsline, nucile și somonul. Să băgăm multe proteine, ceea ce înseamnă 0,5 grame pe kilogram sau 0,35 pe kilogram, pentru cei supraponderali.

Postul intermitent este o modalitate dovedită de a inversa procesul de îmbătrânire prin alimentație și de a stimula metabolismul, deoarece încurajează organismul să producă antioxidanți și chiar să regenereze neuronii. Mulți oameni optează pentru postul 16:8, adică să mănânci pe durata a opt ore și să postești timp de 16 ore.

Să ne expunem corect la soare. Razele UV sunt cunoscute ca fiind cancerigene, dar a nu permite soarelui să te atingă nu-i o soluție. Vitamina D este esențială pentru funcțiile creierului și ale organismului, precum și pentru combaterea bolilor. Pentru a profita de beneficiile expunerii la soare, să stăm afară 10-20 de minute pe zi, la răsăritul soarelui, când razele nu sunt prea puternice. Dacă ieșim mai târziu, ne cremuim.

Somnul permite creierului să elimine toxinele și să se regenereze, dar să dormim între șase și opt ore. Trebuie să obținem somnul profund, să ne relaxăm total, așa că eliminăm toți factorii externi care ar putea să ne afecteze somnul (sunete, lumina etc).

Reglarea hormonilor fără a folosi medicamente este posibilă prin HIIT (High-Intensity Interval Training). E vorba de exerciții scurte și intense (am găsit ceva la WorldClass).

Cărți de Dave Asprey la Cărturești

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.