Ghidul trainerului (I)

Instrumentul 1: Ice Breaker
Exerciţiu introductiv: Fapte puţin cunoscute
Descriere: Potrivirea cu participanţii a unor fapte puţin cunoscute
Participanţi: Orice număr
Durata: 20 de minute
Materiale: Cartonaşe

Procedura
Distribuiţi cartonaşe fiecărui participant. Rugaţi-i să scrie pe cartonaş un fapt puţin cunoscut despre ei şi să nu îl arate celorlalţi. Colectaţi cartonaşele şi puneţi-le deoparte. Cereţi participanţilor să se ridice în picioare, să se plimbe, să îi întâlneasca pe ceilalţi şi să işi impărtăşească două fapte puţin cunoscute despre ei. Unul dintre aceste fapte trebuie să fie cel scris pe cartonaş. După câteva minute, cereţi participanţilor să se intoarcă la locurile lor. Organizaţi participanţii în echipe şi apoi distribuiţi un numar egal de cartonaşe fiecărei echipe. Cereţi participanţilor să işi inlăture şi să ascundă legitimaţiile şi apoi impreună cu colegii de echipă să potrivească fiecare cartonaş cu persoana care l-a scris. Ei trebuie să facă acest lucru impărtăşindu-şi informaţiile pe care le-au strâns mai devreme în timpul sesiunii în care s-au plimbat. (Unele cartonaşe pot aparţine chiar membrilor echipei, astfel simplificându-se sarcina).
După o pauză potrivită, selectaţi aleator una din echipe pentru a-şi prezenta raportul. Această echipă trebuie să işi citească cartonaşele pe rând şi să identifice persoana care l-a scris pe fiecare în parte. Echipa caştigă un punct pentru identificarea corectă a celui care a scris cartonaşul şi incă un punct pentru numirea corectă a acestuia. Echipa pierde un punct pentru indicarea incorectă sau pentru numirea incorectă. Nu se caştigă Si nici nu se pierd puncte dacă echipa işi mărturiseşte ignoranţa.
Repetaţi procedura cu fiecare din echipele rămase. Echipa cu scorul cel mai mare caştigă jocul.

Discuţie
De obicei, jocurile icebreaker de acest tip nu necesită discuţii. Totuşi, de vreme ce există o provocare în faptele pe care indivizii aleg să le dezvăluie despre ei inşişi, merită purtată o discuţie rapidă utilizând aceste intrebări. Deşi aceste intrebări sunt pentru oameni în general, ele sunt facute să încurajeze participanţii să reflecteze asupra propriului comportament:
• Ce fel de fapte dezvăluie oamenii despre ei inşişi?
• Ce fel de fapte ascund de ceilalţi?
• De ce oamenii aleg să dezvăluie anumite fapte şi să ascundă altele?
• Ce fel de fapte dezvăluie prietenilor, cunoştinţelor şi străinilor?
• Ce este mai uşor: să scrieţi propoziţii anonime sau să vorbiţi despre ele într-o situaţie
• Există oameni care distorsionează sau inventează fapte despre ei inşişi? De ce?
• Cum variază tipurile de fapte puţin cunoscute între extroverţi şi introverţi? Dar între bărbaţi şi femei? Dar între tineri şi vârstnici?
• Credeţi că acest joc ar produce rezultate similare între persoane din alte culturi?

(Ghidul trainerului pentru scrierea propunerilor de proiecte, Centrul Regional pentru Protectia Mediului pentru Europa Centrala si de Est – Autor: Besim Nebiu; Editori: Ildiko Simon si Cerasela Stancu)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.