Omul e lup pentru om

Hobbes (…) ca si toti rationalistii pleaca de la o premisa anume, ca egoismul e singura baza a naturii umane. Egoismul mana pe om in lupta, unul impotriva altuia: Homo homini lupus [omul e lup pentru om]; bellum omnium contra omnes [razboiul tuturora impotriva tuturor]. Egoismul generator al luptei insa este si generator al instictului conservarii, cu grija, cu teama de a nu fi invins. Pacea este dar aceea pe care o cere sentimentul de conservare a omului (Pax quaerenda). Pacea se realizeaza prin stat si ea este unicul scop al statului. La aceasta mai contribuie contractele si datoriile morale. Statul este prin urmare alianta pentru pace (unio), in care indivizi perfect egali dupa natura, cu acelasi sentiment egoist, cu tendinte de lupta si instinct de conservare deleaga puterile supreme guvernului si convin in acelasi timp o pace intre ei. Sunt deci doua contracte: unul intre cetateni si altul intre cetateni si guvern. Statul dar e garantul pentru pace, garantand indeplinirea contractului intre cetateni printr-o ordine civila (pacta servanda). Hobbes dar (…) in dreptul natural (…) vine cu egoismul ca principiu motor al societatii.

(Dr. Ion Luca, Rationalismul in drept)

9 gânduri despre „Omul e lup pentru om”

  1. ma bucur ca publici aici „bucati din carti”, astazi chiar m-a ajutat acest fragment. uitasem numele celui care venise cu aceste idei, si imi aminteam doar sintagma „omul este lup pentru om”. ms mult si bafta in continuare.

    Apreciază

  2. Buna te-as ruga sa-mi spui si mie, daca stii, cui apartine aceasta formula”omul este lup pentru oameni” iluminismului, unanismului, contractualismului. Multumesc anticipat

    Apreciază

  3. Ce as putea spune, decat ce am (mai) citit intre timp… anume ca filozoful englez Thomas Hobbes credea ca omul, in starea lui naturala, „starea de natura”, originara, are in el rautatea unui „copil voinic”, rautate care se manifesta in societate. De aceea, in acest haos creat de pasiuni, oamenii au nevoie de un pact si de un suveran care sa vegheze ca acest pact sa fie respectat. Contractualistul Rousseau spune ca si Hobbes ca tratatul social are drept scop conservarea contractantilor. Rousseau insa nu e de acord cu Hobbes in ce priveste rautatea omului in starea lui naturala…

    Ce-am mai aflat e ca Omul este lup pentru om (exact asa, Homo homini lupus) ii apartine lui Plautus, dramaturg latin care a trait i.Hr. si care ar fi emis celebra formula intr-una din piesele lui, Asinaria.

    Mai trebuie cercetat, oricum…

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.