Vânzarea online eficientă

1. Configuraţi o infrastructură simplă
„Contrar opiniilor încetăţenite, nu este necesar să angajaţi un expert HTML, un designer sau un programator pentru a vă crea propriul site de comerţ electronic”, spune Elin Spahr, purtătorul de cuvânt de la PayPal, serviciul de plăţi online deţinut de eBay (…)
2. Funcţionalitate, funcţionalitate, funcţionalitate
Asemeni cărămizilor şi mortarului, magazinele se bazează pe design şi convenţii de trafic pentru a ajuta clienţii să găsească produsele căutate. Astfel ar trebui organizate şi magazinele retail online. Faceţi-le cât se poate de facile. În funcţie de ofertă, aveţi în vedere o hartă a site-ului pentru a îndruma clienţii. Utilizaţi bare de navigare în partea de sus şi cea de jos, pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiţi să deruleze la nesfârşit pentru a schimba paginile. Aveţi în vedere şi meniuri derulante. Nu obligaţi clienţii să folosească butonul Back din browser. De asemenea, întrebaţi frecvent clienţii unde au avut probleme de navigare sau ce i-a deranjat. Uneori aceasta se întâmplă acolo unde vă aşteptaţi mai puţin (…)
3. Focalizaţi ofertele
Adesea, vânzătorul online are un profil foarte diferit de cel al clientului offline, care la rândul său este diferit de cel al clientului care foloseşte cataloage de comandă prin poştă. Nu uitaţi să faceţi studii şi să definiţi optim profilul clientului online, prin grupuri formale de interese, studii online sau chestionarea clienţilor. Determinaţi care dintre produsele sau serviciile dvs au cele mai mari şanse să atragă clienţii online şi organizaţi ofertele. Acest lucru este valabil şi pentru eşantioanele gratuite, discounturi şi versiuni demonstrative. Ca şi în cazul oricărei locaţii, cunoaşteţi-vă clienţii şi nu faceţi presupuneri.
4. Păstraţi organizarea designului
„Când realizaţi designul magazinului online este uşor să doriţi să postaţi toate articolele, inclusiv chiuveta de bucătărie”, spune Karen Frishman, director de marketing la Ruby Lane din San Francisco (www.rubylane.com), un magazin de comerţ electronic pentru antichităţi, porţelanuri şi obiecte artizanale. „Dar am aflat că mai puţin înseamnă mai mult. Toate elementele grafice animate adăugate de sărbători sau produsele suplimentare adăugate pe site îngreunează încărcarea acestuia. Este mai bine să fii direct.”
5. Conţinutul contează – întotdeauna
Trebuie să prezentaţi descrieri ale produselor care să fie uşor de citit şi de înţeles, imagini de calitate superioară şi instrucţiuni clare referitoare la achiziţionare şi livrare. De cele mai multe ori, proprietarii magazinelor online oferă un conţinut insuficient, îşi scriu singuri textele sau postează imagini neclare sau cu rezoluţie scăzută. Rezultatul arată ca o pagină de amatori, ceea ce face clienţii să creadă că şi produsele sunt sub calitatea optimă. Angajaţi copywriteri profesionişti şi fotografi avizaţi. Folosiţi calitate de scanare superioară pentru fotografiile analogice.
Determinaţi apoi modul în care conţinutul ar putea să aducă cele mai mari vânzări. De exemplu, Pinxav, o companie mică din Cleveland înfiinţată în 1927, produce o cremă împotriva iritaţiilor pielii bebeluşilor comercializată la distribuitorii din Midwest. Proprietarul din cea de-a treia generaţie, Gregg Steiner, care locuieşte în Los Angeles, a lansat cu câţiva ani în urmă propriul magazin online (www.pinxav.com). Vânzările s-au consolidat. „Cheia este publicitatea pe cale verbală”, spune Steiner. Pentru a obţine aceste rezultate el se bazează, printre alte tactici, pe un canal de conţinut util. Acesta include sfaturi de înfăşare, diagrame cu ingrediente, comparaţii ale produselor şi multe altele. „Noi educăm părinţii şi îi însoţim pe tot parcursul procesului” spune el.
6. Consolidaţi încrederea şi credibilitatea
Reasiguraţi clienţii că livraţi produsele promise şi le protejaţi intimitatea. „Cea mai mare greşeală pe care o fac vânzătorii online noi în domeniu este aceea că nu oferă informaţii suficiente despre identitatea şi experienţa lor”, spune Frishman de la Ruby Lane. „Clienţii vor să ştie de la cine cumpără.” Contra unui onorariu, puteţi obţine marcaje de aprobare de la grupuri care reprezintă clienţii, cum ar fi TRUSTe (www.truste.org) sau Better Business Bureau Online (www.bbbonline.org). Oferirea unei garanţii prin returnarea banilor în cazul nemulţumirilor reduce neîncrederea clienţilor (…)
7. Optimizaţi oportunităţile
Motoarele de căutare reprezintă o metodă accesibilă şi rapidă de a atrage clienţii – aceasta dacă site-ul dumneavoastră este configurat corespunzător. Acest lucru înseamnă meta tag-uri inteligente şi corespunzătoare. Meta tag-urile reprezintă informaţiile introduse în paginile Web pentru a permite motoarelor de căutare să vă găsească. De asemenea, înseamnă înţelegerea sistemului de administrare a conţinutului, astfel încât, când reîmprospătaţi copia, să nu pierdeţi cuvintele cheie pe care le caută motoarele de căutare. Clasificările şi detaliile motoarelor de căutare se schimbă în fiecare zi. În cazul în care nu dispuneţi de expertiză tehnică, angajaţi o persoană avizată.
Pentru a optimiza site-ul pentru motoarele de căutare angajaţi un expert cu jumătate de normă sau utilizaţi servicii online accesibile, cum ar fi Microsoft Submit It!. Opţiunile software şi serviciile pot, de asemenea, să urmărească vizitele utilizatorilor şi să analizeze locurile în care aceştia execută clic şi modul în care navighează pe site. După ce lansaţi activitatea, aveţi în vedere serviciile de analiză a traficului pe site (…)
8. Reîmprospătare, reîmprospătare, reîmprospătare
„Cele mai dinamice dintre magazinele noastre au cel mai mare succes”, spune Frishman. „Aceştia sunt proprietarii care lucrează continuu la magazin, actualizează textul, adaugă articole noi şi postează imagini noi.” Nu vă culcaţi niciodată pe lauri. Schimbaţi frecvent modul de afişare a paginii de intrare. Postaţi în permanenţă produse noi sau, dacă acest lucru nu este posibil, afişaţi prin rotaţie produsele din paginile site-ului în pagina de intrare.
De asemenea, recompensaţi clienţii care revin prin oferte noi sau speciale, cum ar fi tranzacţii preferenţiale sau discounturi. Trimiteţi înştiinţări prin e-mail clienţilor loiali de fiecare dată când schimbaţi inventarul sau reduceţi preţurile. Şi nu uitaţi promovarea corelată. Adresa URL a magazinului online trebuie să apară în toate materialele dvs, de la semnăturile din e-mail până la pungile de cumpărături, cărţi de vizită şi articole de papetărie.
Cea mai agreabilă parte a lansării unui magazin online în prezent este modul în care aplicaţiile software şi serviciile vă ajută în dezvoltare şi operare, precum şi felul în care acestea tratează operaţiile şi funcţionalitatea din fundal. Tot ce trebuie să faceţi este să menţineţi site-ul competitiv şi produsele actualizate.
________________________________________

Publicat: 29 Martie 2005, AICI

Joanna L. Krotz scrie despre probleme de management şi marketing în spaţiul firmelor mici şi mijlocii. Ea este co-autor la Microsoft Small Business Kit şi conduce compania Muse2Muse Productions din New York, axată pe publicaţii în domeniu.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.