Cum comunicaţi?

Aţi simţit vreodată că aţi prezentat un argument foarte convingător pentru sau împotriva unui mod de acţiune şi, cu toate aceastea, nimeni nu a părut afectat, nici în cea mai mică măsură de ceea ce aţi spus? Acest aparent eşec se poate datora doar faptului că aţi spus ceva ce nu interesa pe nimeni. E mult mai probabil, totuşi, să vă fi bizuit prea mult pe forţa cuvintelor şi pe logică şi să fi acordat prea puţină atenţie altor aspecte privitoare la contribuţia voastră personală la prezentare.
De exemplu, atunci când încercaţi să îi influenţaţi pe alţii, cât sunteţi de conştienţi de limbajul trupului, de stilul vocal şi de „prezenţa” voastră (acea calitate personală vagă cunoscută şi sub numele de „şarm” sau „carismă”)?
(…)
Profesorul Albert Mehrabian a studiat comunicarea socială şi a descoperit că actul de comunicare are loc pe 3 niveluri:
+ VIZUAL – 55% (LIMBAJUL TRUPULUI)
+ VOCAL – 38% (TONUL VOCII)
+ VERBAL – 7% (CUVINTELE)

(…)
Oricine crede că dacă foloseşte limbajul trupului potrivit, atunci cuvintele nu mai contează, riscă să facă o prezentare foarte proastă.

(…) Cât de bine îţi cunoşti propria voce? Este profundă şi răguşită?, media sau mai puţin stridentă? Vorbeşti repede, rar sau cu o frecvenţă medie? Ai o suită vastă de tonuri şi inflexiuni care îţi fac vocea interesantă sau (fii sincer) vocea ta tinde să devină monotonă dacă trebuie să vorbeşti neîntrerupt mai mult de 4. cinci minute?
În Marea Britanie sau SUA, o persoană care vorbeşte rar şi pe un ton mai jos decât cel mediu este în mare măsură percepută ca fiind puternică şi credibilă. Cineva cu o voce mai puternică şi mai rapidă va fi considerat înflăcărat, dar şi uşuratic, şi chiar lipsit de seriozitate.

Şi ce e limbajul trupului? Ştiaţi că o persoană cu gesturi puţine şi discrete este considerată a fi puternică, hotărâtă şi inteligentă? Tipul de persoană care, frecvent, face gesturi expansive poate fi văzută ca frivolă sau chiar la o distanţă de câteva sandvişuri de o atmosferă de picnic.

(Ghidul prezentărilor de succes, Andrew Bradbury, Editura Rentrop & Straton)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.